Luchtmengkasten

DE WERKING

In de luchtmengkast wordt buitenlucht gemengd met stallucht. De buitenlucht komt in de mengsectie via een aluminium kleppenregister.
Dit zijn sterke, dichte en soepel draaiende kleppen. De warme stallucht komt in de mengsectie door één of twee aluminium kleppenregisters.

De kleppenregisters zijn voorzien van direct gekoppelde servomotoren. De werking van de kleppenregisters wordt gecontroleerd door een in eigen huis ontwikkelde klimaatcomputer; de GPA 2004 of doormiddel van een stalcomputer. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de staltemperatuur worden de registers open of dicht geregeld of in een stand tussen de 0 en 100%. Hierdoor krijgt de luchtmengkast een uitgebalanceerde en gecontroleerde mengtemperatuur. De lucht kan naar keuze worden gefilterd door een RVS gaasfilter, zakkenfilter, vlakfilter of door een drukfilter.
De gemengde lucht wordt dan in het luchtverdeelsysteem over de mest geblazen. Hierdoor kan de mest worden gedroogd tot circa 55-75% drogestofgehalte. Het drogestofgehalte is afhankelijk van de luchtcapaciteit per dier, aantal dieren per m² mestband en de water-/voerverhouding. Het eindresultaat is een lagere ammoniakemissie.

 Kleppenregister 3,5x3,5  1. Kleppenregister
De registers zijn opgebouwd uit een alu-zink plaatstalen frame waarin de contra-roterende aluminium klepbladen op RVS assen zijn gemonteerd.Alle lagers zijn nylon glijlagers. De klepbladen zijn aan één kant voorzien van een afdichtingsstrip.
 Centrifugaal Jochems 3,5x3,5  2. Centrifugaalventilator
Het hart van de luchtmengkast is een dubbel aanzuigende centrifugaal ventilator met een hoog rendement.De ventilator is een dubbelaanzuigende uitvoering met een hoog rendement en heeft daardoor een laag stroomverbruik. De waaier heeftachterovergebogen schoepen. De ventilatorunitbestaat uit ventilator, elektromotor, V-snaar-aandrijving en grondframe. Het geheel isgemonteerd op trillingdempers. Op de persmondzit een flexibel aansluitstuk zodat de hele ventilatorunit trillingsvrij zijn werk kan doen.
 
 drukfilter 3,5x3,5  3. Automatisch filterreinigingssysteem
Het automatisch filterreinigingssysteem met drukfilters kan op elke luchtmengkast wordengebouwd. Het filterrendement is 99,7% voor stofdeeltjes van 0,3 micron en groter. De luchtsnelheid door het filter mag niet hoger zijn dan 0,5 m/sec. De drukfilters zijn daarom voorzien van veel filterdoek. De diameter en de lengte zijn hierop aangepast. Het filterdoek is volledig van kunststof en voorzien van een speciale coating.
Doordat de lucht met een lage snelheid en weinig drukverlies door het filterdoek gaat, is de standtijd van de filters ook langer.
Het Plettenburg filterdoek is ontwikkeld door jarenlang onderzoek.
 Druktank 3,5x3,5  4. Persluchtreiniging drukfilters
Een paar keer per dag worden de filters gereinigd door het automatische reinigings-systeem. Elk filter heeft een magneetklep meteen sigma luchtdrukventiel. Door het sigmaventiel te openen, wordt direct lucht met een hogedruk in de binnenkant van het drukfilter geblazen. Hierdoor wordt het stof van het filtermedium verwijderd en opgevangen in de stofopvanglade onder de filters.
 zakkenfilter 5. Zakkenfilters
Door het grote filteroppervlak is de luchtstroomsnelheid in het filtermedium laag en kunnen ook de kleinere stofdeeltjes worden opgevangen. Het filterrendement is circa 86%. Het zakkenfilter kan eenvoudig uit het filterframe worden gehaald. Schoonmaken van het filter kan met water en zeep of met een hogedrukreiniger.Zakkenfilters worden gebruikt voor het filteren van de stallucht en buitenlucht. Zakkenfilters zijn van progressief opgebouwde, onbreekbare synthetische vezels.
Deze worden gemonteerd in een frame van gegalvaniseerd staalplaat.
 Gaasfilter 3,5x3,5 6. RVS-Gaasfilter
Het gaasfilter is van roestvrijstaal en wordt gemonteerd in zakkenfilter frames van gegalvaniseerd staalplaat. Het toepassen van zakkenfilters is dan ook later mogelijk.Het gaasfilter kan ook in een roestvrij-staal hoekprofiel gemonteerd worden. Dit RVS filter kan worden gebruikt voor de stallucht en ook voor de buitenlucht.Als het filter in de buitenlucht aansluiting zit, kan ook worden gebruikt als regenrooster. Het filter kan eenvoudig worden gereinigd met een borstel of met een hoge drukreiniger.