Nieuws

Buijs kiest voor de Plettenburg warmtewisselaar

Patrick Buijs en zijn vriendin Yootha Baving uit Emmer-Comascuum runnen samen landbouwbedrijf Buijs. Na een lange vergunningsprocedure voor drie stallen nam het stel vorig jaar de eerste van de drie nieuwe stallen in gebruik. En daar kozen ze heel bewust voor Plettenburg warmtewisselaars!

 

Enrichment concept

 

Buijs en Baving bouwden drie identieke stallen voor in totaal 126.000 kuikens, die ze houden volgens het Enrichment concept van McDonalds. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in de stallen zitstokken en kettinkjes hangen die de kuikens afleiding bieden. En er zitten daglichtramen in de zijmuren, om voldoende daglicht naar binnen te brengen.

 

Schermafbeelding 2019-03-04 om 14.20.42

 

Beluchtingsbuizen in de stal

 

Om de temperatuur te reguleren, koos Buijs voor een warmtewisselaar van Plettenburg. “Het emissiepunt van de warmtewisselaar moest zover mogelijk naar achteren worden verplaatst. Dat stond zo in de vergunning. Daarom staat de wisselaar op drie vierde deel van de stal in plaats van in het midden. Plettenburg is de enige fabrikant die werkt met beluchtingsbuizen in de stal. Voor een goede luchtverdeling wilde ik persé met beluchtingsbuizen werken in plaats van inblaas via beluchtingsbuizen op het dak of het zogeheten Louvre systeem. Ik vraag me af of de luchtverdeling goed is bij luchtinblaas op drie vierde van de stal via beluchtingsbuizen op het dak of via het Louvre systeem. Om zeker te zijn van een goede luchtverdeling heb ik voor deze wisselaar en deze manier van lucht inblazen gekozen.” In iedere stal heeft Buijs twee beluchtingsbuizen. “Tot nu toe werkt dat goed!”

 

Stoffilters

 

In de wisselaar zitten filters die het stof uit de lucht halen, waardoor de wisselaar minder vuil wordt. De filters worden automatisch schoon geblazen door een compressor. Ook spoelt de schoonmaakploeg de filters na alle twee of drie ronden met water schoon. „Het schoonmaken van de filters valt tegen. Daar moet Plettenburg nog iets beters op verzinnen. Ook moet ze een zeiltje ontwikkelen, die we in de schuur voor de wisselaar kunnen hangen zodat deze helemaal droog blijft tijdens het schoonspuiten van de stal.” Een zogeheten centrifugaal ventilator blaast de lucht door de beluchtingsbuizen. „Het stroomverbruik van een centrifugaal ventilator, die de lucht met hoge druk door de buizen blaast, is hoger dan een zogeheten axiaal ventilator die gebruikt wordt in wisselaars met luchtinblaas via buizen op het dak of het Louvre systeem. Dat is een nadeel.”

 

Schermafbeelding 2019-03-04 om 13.38.44 Schermafbeelding 2019-03-04 om 14.21.46 Schermafbeelding 2019-03-04 om 14.22.04

 

 

Bron en meer info: Pluimveeweb